Kungligt besök

Linköpingsborna gick man ur huse för att välkomna och gratulera H.M. Konungens till 50 år på tronen!

Den 25 maj besökte kungaparet Linköping och gatorna kantades av glada Linköpingsbor som ville gratta och se kungakortegen på nära håll.Jubileumsbesöket bjöd på festlig stämning med flera olika evenemang och kungabakelser.

Hemvärnets musikkår i Östergötland spelade sig genom stadskärnan från Borggården till Lilla torget och sedan marscherade de vidare mot Ågatan och avslutade vid Linköpings Domkyrka. Paradvägen varr utsmyckad, alla barn kunde passa på att få en fin ansiktsmålning vid Lilla torget och självklart bjöd Linköpings innersta på kungabakelser…

I år firar H.M. Konungens 50 år på tronen och det har även gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.Under 2023 besöker kungaparet samtliga residensstäder i Sverige för att fira Kungens 50 år på tronen. Under året uppmärksammas även att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och att landet därmed gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige. Att uppmärksamma Gustav Vasa är extra relevant i Östergötland eftersom det var han som lät bygga Vadstena slott och även påbörjade utbyggnaden av Linköpings biskopsgård till ett slott.