Amerikan målar om

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Under sex veckor bor och verkar konstnären Lorenz Sonneman från Kalifornien i Linköping. Lorenz besök är en del i ett konstnärsutbyte mellan Linköping och vänorten Palo Alto utanför San Fransisco. Just nu målar han om ett utställningsrum i shoppinggallerian Gränden.

Linköping har haft internationella utbyten med andra orter inom och utanför Europa i många år. Syftet är att utbyta kunskap och erfarenheter för att väcka nya idéer och lösningar, något som stärker både Linköpings kommun och näringsliv. Arbetet med samverkansorter stod med i ansökan till iCapital awards och är en av orsakerna till att Linköping blev Europas mest innovativa stad 2023.

Konstprojekt runt om i Linköping
Samarbetet mellan Linköping och vänorten Palo Alto i USA har pågått sedan 1986, och just det här utbytet fokuserar på kulturlivet. En amerikansk konstnär ska erbjuda kulturella aktiviteter i Linköping för att synliggöra och marknadsföra staden som kulturstad. Konstnären Lorenz Sonneman har blivit utvald att utföra konstprojekten.

-Jag är uppvuxen i en konstnärsfamilj och har varit intresserad av konsten sedan barnsben. Linköping verkar ha ett bra kulturutbud, det ska bli intressant att verka här, säger han.

Lorenz är verksam konstnär sedan många år, och har bland annat arbetat i Berlin och haft en utställning på det stora De Young museet i San Francisco. Numera verkar han i sin hemstad Palo Alto, främst med väggmålningar på allt från byggnader till shoppinggallerior. Han använder ibland AI som bollplank i sin konst.

– Mina verk utgår ofta från ett myller av intryck, där man ser att mänskliga uttryck kommer fram efter ett tag, säger han.

Förutom att måla i gallerian ska Lorenz presentera en konstutställning i galleri Gjuteriet på Skylten den 16 maj och måla “live” på Stadsbibliotekets Bokbuss på Stora torget under Linköpings kulturdagar 24-25 maj. Arrangörer av konstnärsutbytet är Kultur- och fritidsförvaltningen på Linköpings kommun, Konsthallen Passagen och kulturhusen Agora och Skylten. Samarbetspartners i konstprojektet i Gränden är Lundbergs fastigheter och Linköping City samverkan.

Läs mer om Lorenz Sonneman här

Shoppinggallerian Gränden i centrala Linköping är ett av de ställen som får sig en uppfräschning av den amerikanske konstnären Lorenz Sonneman.